projecten

Rijkskantoor De Knoop Utrecht

In begin 2015 is de Koninklijke Ginkel Groep (KGG) benaderd door het consortium R Creators (samenwerking tussen Strukton, Facilicom en Ballast Nedam) om mee te denken bij DBFMO-project (Ontwerp, Bouw, Financiering, Onderhoud, Exploitatie) Rijkskantoor de Knoop.

Dit project betreft een ontwikkeling van de voormalige Knoopkazerne naar een modern rijkskantoor. Het gebouw is voorzien van werkplekken, gastwerkplekken en een vergadercentrum voor rijksambtenaren.

De Koninklijke Ginkel Groep is benaderd om mee te denken in deze tenderfase vanwege de integrale beplantingskennis. Door te inspireren, mogelijkheden aan te dragen om te vergroenen en dit tevens te vertalen in technische onderbouwing, levensduuranalyse en kosten is bijgedragen aan een succesvolle aanbieding van het consortium. Daarin is een breed scala aan groene maatregelen opgenomen, waaronder: daktuinen, groene gevels, grote bomen en gevarieerde, kleurrijke beplantingen.

Boomverzorging

Een belangrijk onderdeel van de aanbieding was het behoud van 22 platanen op het achter gelegen parkeerterrein. Deze bomen konden tijdens de bouwperiode niet blijven staan, maar de opdrachtgever wilde ze wel weer in het nieuwe ontwerp inpassen, na de bouwperiode van 2 jaar. Een uitgelezen klus voor de mensen van Pius Floris Boomverzorging Veenendaal (onderdeel van de Ginkel Groep). De bomen werden door deze specialisten onderzocht op mogelijke verplantbaarheid. Ze stonden in een beperkte groeiplaats, een soort verhoogde bakken en waren uitermate geschikt om te verplanten. Echter op het terrein zelf en in de nabije omgeving was geen gelegenheid om de bomen in een depot te plaatsen. Gezocht moest worden naar een alternatieve locatie. Die werd snel gevonden, namelijk in een stuk weiland in de achtertuin van de bedrijfsleider van de Ginkel Groep in Overberg.

Transport naar depot
Om de bomen geschikt te maken voor transport werden ze eerst gesnoeid en ook gedeeltelijk opgebonden. Op deze manier was het niet noodzakelijk om de bomen te kandelaberen. Het is namelijk veel fraaier als er echt bomen worden verplant en geen kapstokken. Na het snoeien en opbinden werden de bomen vrij gegraven en op transport gezet. De bomen werden geladen op diepladers voorzien van een laadkraan. In de meeste gevallen konden er maar 1 of maximaal 2 bomen per dieplader geladen worden. Op het depot was de voorbereiding al in gang gezet. De kruiden laag was verwijderd en ruime plantgaten waren gegraven. De bomen zijn geplant en verankerd. De nazorg bestond naast monitoren ook uit watergeven, extra bemesten en zo nodig snoeien van de bomen. Eind 2017 zijn de bomen weer terug geplant.

Verplanting stekelbomen
Bij het strippen van het gebouw bleken er nog drie bijzondere stekelbomen (Kalopanax septemberlobus) in de patio te staan. Deze stekelboom is familie van de bekendere duivelswandelstok Aralia elata. In overleg met de gemeente is besloten dat deze bomen zo waardevol zijn en uniek in Nederland dat het de moeite waard was om deze te verplanten.

Om de meest kansrijke verplantingswijze te selecteren is ook bij deze bomen een verplantingsonderzoek uitgevoerd. Twee van de drie stekelbomen waren goed verplantbaar, de derde was minder goed verplantbaar. Omdat er geen tijd van voorbereiding was konden de bomen het beste met een verplantmachine verplant worden. Op die manier blijft de kluit het beste bijeen. Daarbij moesten de bomen wel direct naar de nieuwe plantlocatie gebracht worden. Het bleek lastig om een goede locatie in de gemeente Utrecht te selecteren. Uiteindelijk is via Mark Rotteveel (adviseur bij de Ginkel Groep) contact gelegd met de Springertuin in Utrecht, De Parel van Zuylen aan de Burgemeester Norbruislaan. De eigenaar van deze tuin wilde vanwege de historie en de bijzondere bomen deze stekelbomen graag een plek geven.

Verplanting
Van de Croeselaan naar de Burgemeester Norbruislaan is nog wel een moeizaam traject. In zo’n drukke stad is dat overdag niet te doen. In overleg met de opdrachtgever en de gemeente Utrecht werd besloten de verplanting ‘s nachts uit te voeren en gebruik te maken van de busbaan. Vanaf 22.00 uur werd er verzameld aan de Croeselaan. De verplantmachine, drie medewerkers van Pius Floris Boomverzorging Veenendaal en de opdrachtgever waren daarbij aanwezig. Van tevoren werd het traject met de auto gereden om de obstakels goed te kunnen beoordelen. En die waren er nog wel wat, bovenleidingen, lantaarnpalen, viaducten en veel bezoekers van musical The Bodyguard. Zowel voor als achter de verplantmachine reed een auto van verkeersbegeleiders om een vrije doorgang te garanderen. De bomen werden flink bijeen gebonden en moesten ook omlaag getrokken worden om onder de viaducten door te kunnen. ’s Morgens om 6.00 uur reed de verplantmachine net voor de eerste bus van de busbaan af, met de laatste (zwaarste) boom. Dit was een drie-stammige boom welke zo breed was dat 1 stam verwijderd moest worden. De twee kleinere stekelbomen zijn heel goed aangeslagen. De grote boom heeft het moeilijk. Komend voorjaar worden de bomen opnieuw gemonitord.

Vervolg
In het najaar van 2017 zijn de Platanen weer terug geplant op de nieuwe parkeerplaats. De boomspecialisten van de Ginkel Groep waren daarbij verantwoordelijk voor de engineering en inrichting van de groeiplaatsen. Daarbij geven zij garantie op het aanslaan van de bomen. De Koninklijke Ginkel Groep zal het onderhoud gedurende de exploitatiefase van 20 jaar verzorgen.

Parkeerplaats
De nieuwe parkeerplaats van Rijkskantoor De Knoop heeft de Koninklijke Ginkel Groep mogen voorzien van 500 m2 Taxushaag (4000 stuks). Ook is er 1000 m2 Heem kruidenvegetatie ingezaaid, verrijkt met een natuurlijk verwilderingsbollenmengsel.
Daarnaast hebben ze 10 grote bomen geplaatst, Paulownia tomentosa (Anna Paulonaboom).

Ontmoetingsplein
Boven op de parkeergarage is er een ontmoetingsplein gerealiseerd. Er zijn vier grote plantenvakken gemaakt met bijzondere bomen (Nyssa sylvatica) en rijk bloeiende struiken/heesters.

Binnenbeplanting
Samen met de interieurarchitect heeft Van Ginkel Interieurbeplanting het binnenbeplantingsplan gemaakt. Het speerpunt was het creëren van een gezonde binnenruimte waarbij de medewerkers ook zicht hebben op groen.
De oase van groen binnen bestaat uit:
– 98 grote vazen met beplanting
– 6 grote bomen in bakken (hoogte ca. 3-4 meter)
– 1 grote boom in het atrium (hoogte ca. 9 meter)
– 46 grote plantenbakken op kasten
– 2 intensieve groenwanden van 23 m2 en 26 m2
– 1 moswand van 12 m2

De Koninklijke Ginkel Groep mag er 20 jaar lang voor zorgen dat de groene aspecten in en rondom dit toonaangevende en duurzame gebouw net zo mooi blijven of zelfs mooier.