Landgoed Verboom
Landgoed Verboom is een landgoed dat al sinds 2020 in ontwikkeling is. De verwachte oplevering staat gepland voor eind 2024.
Blauw-groene inrichting
Het voormalige agrarische grasland, onderdeel van polder Oudshoorn, is ontwikkeld tot een terrein met waterpartijen, poelen, kruidenvegetaties, bosgebieden en vier woonkavels. Naast de woonbestemming (moderne boerderijwoningen) is er in het ontwerp veel ruimte voor een diverse blauw-groene inrichting, dat ook als recreatief gebied zal dienen.
De meest opvallende blauw-groene elementen zijn de waterpartijen, waaronder een 600 meter lange vijver met natuurlijke oevers, rieteilanden en boomgroepen. Deze vijver is niet alleen een visuele eyecatcher, maar maakt ook deel uit van het watersysteem van de polder Oudshoorn. Hiermee wordt extra ruimte voor waterberging gecreëerd, wat van cruciaal belang is voor de waterhuishouding en klimaatadaptatie. Het systeem vangt overtollig regenwater op en voorkomt wateroverlast in omliggende gebieden. De integratie van het watersysteem van de polder in de vijvers en watergangen benadrukt de functie van het landgoed als buffer in het landschap. Dit maakt Landgoed Verboom een voorbeeldproject op het gebied van duurzame en ecologische landschapsontwikkeling.
De gegraven watergangen zorgen voor een variatie aan oevers en creëren natuurlijke overgangen naar het omliggende landschap. Deze dragen bij aan een verbeterde biodiversiteit en zijn ideaal voor soorten als amfibieën en watervogels.
Inheemse soorten
Van de bijna 5 hectare is bijna 2 hectare ingezaaid met een HEEM-mengsel. Vanwege de grote abiotische verschillen in het gebied is er gekozen voor een breed assortiment. Door de gegraven watergangen zijn er veel oevers ontstaan. Hier zullen soorten als gele lis, waterzuring, watermunt, grote kattenstaart en grote lisdodde kenmerkend zijn. Op de iets drogere delen zal er meer een glanshaverhooilandvegetatie ontstaan, met ook ruigtekruiden zoals gewone berenklauw, koninginnenkruid en grote kaardenbol.
Argusvlinders op het landgoed
Opmerkelijk is de grote populatie argusvlinders die voorkomt op het landgoed. Deze soort werd voor het eerst waargenomen nadat er een groenbemester (bladrammenas) was ingezaaid om de opgebrachte grond in cultuur te brengen. Ook in het eerste jaar na het inzaaien van het HEEM-mengsel is de soort veelvuldig waargenomen. De argusvlinders worden vooral gezien terwijl ze foerageren op nectarrijke soorten zoals knoopkruid, kruldistel en speerdistel.
Toename van nieuwe soorten
Op dit moment is de toename van nieuwe soorten al goed merkbaar. Een paartje ijsvogeltjes is foeragerend gezien, pleisterende witgatjes, en er zijn veel verschillende bestuivers waargenomen. De landschappelijke inrichting speelt hierbij een grote rol, met waterpartijen en kruidenvegetaties die insecten en vogels aantrekken.
Projectdetails
Natuurpro-partners: Strootman Landschapsarchitect (ontwerp), Buiting Advies (ecologische begeleiding), en Boot (grondbalans).
Opdrachtgever: Vink Bouw B.V.
Doel van het project: Creëren van deels openbaar, ecologisch waardevol landgoed met woningen.
Oppervlakte: 50.000 m².
Datum van aanleg: Start vanaf 2020. Datum inzaaien HEEM: Najaar 2023.