
Werkt een insectenhotel nou echt?
Woon- en Zorgcentrum Santvoorde ligt even buiten de kern van Baarn in een mooie, groene omgeving. Het complex heeft een gezamenlijke binnentuin met open karakter en is in zijn geheel omgeven door een gemeenschappelijke groenstrook.
In de binnentuin van Woon- en zorgcentrum Santvoorde hebben we verschillende faunavoorzieningen geplaatst en een Heem vegetatie ingezaaid. Dit project monitoren we 3 keer per jaar. Benieuw wat zo’n monitoring inhoud en benieuwd waarom juist dit insectenhotel bijna overboekt is? Lees meer.
De Heem vegetatie monitoren we 3x per jaar. Voorbeelden van bloeiende soorten die Rianne en Bram tijdens de laatste monitoringsronde hebben waargenomen zijn: Gewoon biggenkruid, Gewone rolklaver, Veelkleurig vergeet-me-nietje, Zachte ooievaarsbek, Bermooievaarsbek en Veldereprijs. Monitoring van een Heem vegetatie gaat vergezeld met foto’s, de soortenlijst en grafieken geven ecologische en visuele informatie. Daarnaast is er in de grafieken ook terug te vinden hoe deze ronde zich verhoudt ten opzichte van vorige of volgende rondes. Tijdens deze specifieke monitoringsronde is er ook beheer uitgevoerd. Zo zijn bijvoorbeeld bij het insectenhotel enkele akkerdistels verwijderd omdat ze de ingangen begonnen te overgroeien.
Zoals op het filmpje duidelijk is te zien dat bij een juist ontwerp en plaatsing van een insectenhotel dit super succesvol kan zijn.
Hoe plaats je zelf een succesvol insectenhotel?
1. Geschikte nestmaterialen
Gebruik materialen die wilde bijen echt gebruiken:
- Hardhout (bijv. eik, beuk) met geboorde gaten.
- Holle stengels van riet of bamboe.
- Geen zachthout (vuren/grenen), dat splintert en scheurt.
2. Juiste diameter en diepte van de gaten
- Gat diameter: 2 tot 9 mm, het liefst een mix (meest gebruikt: 3-7 mm).
- Diepte: minimaal 10 cm. Kortere tunnels worden vaak niet gebruikt.
- Gaten glad afwerken: geen splinters of rafels, bijen beschadigen snel hun vleugels.
3. Goede ligging / plaatsing
- Zonnige plek, liefst op het zuiden of zuidoosten.
- Minstens 50 cm boven de grond, liefst hoger (1-2 meter).
- Beschut tegen regen en wind, onder een afdakje is ideaal.
- Niet op de grond leggen: daar trekken ze vocht aan en worden sneller aangetast door schimmel of predatoren.
- Veel inheemse wilde bloemen in de omgeving; deze planten worden gebruikt voor het verzamelen van nectar en stuifmeel
- Plant in de buurt ook inheemse bloemen en struiken die stuifmeel en nectar leveren — anders heeft het hotel weinig nut voor de bijen. Wilde bijen blijven meestal binnen een straal van 200–300 meter van hun nest.
-
- Dit hebben we geborgd door het inzaaien van een HEEM vegetatie van meer dan 250 m2.
In Nederland en België maken vooral holte broedende solitaire bijen gebruik van insectenhotels. Er zijn zo’n 20 tot 30 soorten die met enige regelmaat nestelen in dit soort kunstmatige nestgelegenheid, hoewel er ruim 360 soorten wilde bijen voorkomen in Nederland (waarvan het merendeel níet in hotels nestelt, maar bijvoorbeeld in de grond). Op dit filmpje is de Gehoornde metselbij goed te zien.