Onderhoud dakterras
Een goed onderhouden dakterras biedt jarenlang plezier, of het nu gaat om het ontspannen in de zon, het verzorgen van uw planten, of het samenkomen met vrienden en familie. Om ervoor te zorgen dat uw dakterras in topconditie blijft, is regelmatig onderhoud essentieel. In dit boekje vinden jullie handige tips om het irrigatiesystemen seizoensklaar te maken, uw schaduwdoeken te beschermen en uw bamboevlonders te onderhouden. Zo blijft jullie dakterras de perfecte plek om van te genieten, zomer na zomer.
Irrigatiesysteem
Algemeen
Het irrigatiesysteem in de daktuin wordt aangestuurd door een Claber irrigatie computer. De computer zorgt ervoor dat de beplanting op gezette tijden de juiste hoeveelheid water krijgen. Het systeem is aangesloten op een buitenkraan en wordt aangestuurd door een 9V batterij. De instelling en het onderhoud doet u zelf of als u een onderhoudscontract heeft, in overleg met het onderhoudsteam.
Onderdelen
De Claber computer bestaat uit een aantal onderdelen: de dubbelen schroef, waarmee hij makkelijk te monteren is op uw buitenkraan, de behuizing, de voorkant, de klep de 9V batterij, de tuinslang aansluiting en een aantal rubberen ringen.
Alle onderdelen zijn gemaakt van kunststof en daardoor makkelijk van elkaar los te maken. Door de twee oranje rondjes aan de zijkanten licht in te knijpen kunt u de voorkant van de behuizing losmaken. Let daarbij op dat de stekkers aangesloten blijven.
Onderhoud
- Stel de computer in door aan de oranje knop te draaien. De cijfers zijn standen. Geen klok.
- De computer reset zichzelf als u de knop op ‘0/OFF’ draait.
- Het cijfer op de plaat komt overeen met een programma, deze staat op de binnenkant van de klep.
- Het tijdstip dat u de knop instelt, is het tijdstip dat het programma elke dag gaat lopen.
- Stel de computer ’s avonds laat of ’s morgensvroeg in.
- Vervang de batterij elk jaar.
- Zet de computer in November uit en koppel hem los. Bewaar de computer binnen tot je hem opnieuw aansluit in April.
Water aan- en afsluiten
Stap 1:
Loop naar de cv-ruimte. Naast of onder de CV vindt u een kogelgraan met blauwe hendel. Draai deze dicht. Haakt op de leiding is dicht zoals op de foto hiernaast. Indien er ook warm water op de daktuin is, draai die dan ook dicht. Bij twijfel volg de leiding naar boven, de leiding moet in het plafond verdwijnen.
Stap 2:
Loop naar de daktuin en draai de buitenkraan open. Indien er meerdere kranen aanwezig zijn, zoals een keukenkraan, zorg dan dat er niks aan de kranen gekoppeld is en zet ze allemaal open.
De kraan kan de hele winter open blijven staan.
Stap 3:
Loop terug naar de cv-ruimte. Op de kogelkraan die zojuist afgesloten is, zit een klein aftapventiel. Deze kan blauw of zwart zijn. Neem een emmer of lege fles en houd die onder het aftapventiel. Draai het ventiel open. Het resterende water dat nog in de leiding zit stroomt er nu uit. Als er geen water meer uit komt dan draait u het ventiel weer dicht. Let op dat stap 2 goed is uitgevoerd, anders vormt zich een vacuüm en kan het water niet uit de leiding stromen.
Stap 4:
Op 1 april kan het water weer worden aangesloten. Loop naar de daktuin en draak alle kranen dicht.
Stap 5:
Controleer bij de cv-ruimte of de aftap ventielen dicht zijn en draai de kogenkranen open.
Vergeet niet eventuele watergeefsystemen weer aan te sluiten.
Bamboo vlonder
Onderhoud (Geoliede versie)
MOSO® Bamboo X-treme® is een natuurlijk product, dat in kleur, structuur en uiterlijk kan variëren. De kleur zal na verloop van tijd veranderen, afhankelijk van het toegepaste onderhoud en het gebruik. De planken hebben een donkerbruine kleur na de installatie, welke na enkele weken steeds lichter wordt. Zonder onderhoud zal het materiaal vergrijzen (net zoals dit met de meeste houtsoorten gebeurt).
Onder invloed van wind, regen, zon (UV) en vorst verweren terrasplanken en wordt het terras vies. Als gevolg hiervan zullen de planken vergrijzen en kunnen splinters en scheuren ontstaan. Woca heeft verschillende onderhoudsproducten ontwikkeld om terrassen te reinigen en te beschermen.
De MOSO® Bamboo X-treme® terrasplanken zijn dubbelzijdig overgeolied met WOCA watergedragen luchtgedroogde terrasolie.
Reinigen
- Reinig de vloer tenminste een keer per jaar met WOCA Terrasreiniger, gebruik makend van de silicum carbid bezem of -schijf. Afhankelijk van het gebruik en het klimaat is het wellicht nodig het terras meerdere keren per jaar te reinigen.
- Maak het terras goed nat en wacht 10 minuten, gebruik een tuinslang indien mogelijk. Het gebruik van hogedrukreinigers wordt sterk afgedragen.
- Meng de reiniger, Woca Exterior Wood Cleaner, met water in de verhouding 1:2 en breng deze aan. Indien het terras erg vervuild is kan de reiniger onverdund gebruikt worden. Reinig het terras vervolgens met de silicium carbid bezem of machinaal met de silicium carbid schijf. Schrob de terrasplanken in de lengterichting totdat de planken volledig schoon zijn.
- Reinig vervolgens zorgvuldig met schoon water en laat de vloer drogen (ca 24 uur). Pas als het materiaal volledig droog is kan de oliebehandeling starten.
Aanbrengen olie
- Breng uitsluitend olie aan bij droog weer, vermijd direct zonlicht en hoge temperaturen.
- Roer de olie uitvoerig voor gebruik. Breng een gelijkmatige, dunne laag aan met een applicator of kwast (planken met een antislip groeven alleen met kwast). Wanneer niet minstens 1-2x per jaar een nieuwe laag terrasolie wordt aangebracht, zal het materiaal een grijze kleurtoon verkrijgen en zal de onderscheidende bamboe houtnerf minder zichtbaar worden. Het beste moment om het eerste onderhoud uit te voeren is 3-4 maanden na de installatie, als het oppervlak ruwer is geworden en de olie beter hecht.
- De olie ziet er crèmeachtig uit zolang deze nat is.
- Na een aantal minuten, als het water uit de olie is verdampt, krijgt het materiaal zijn olieachtige uitstraling.
- Boen de restanten olie met een katoenen doek van de terrasplanken na 5-10 minuten.
- Let erop dat er geen olie in de groeven en/of verbindingen van de terrasplanken achterblijft.
- Herhaal voorgaande stappen nogmaals.
- Zodra de terrasplanken goed droog zijn, bestaat de mogelijkheid de planken te polishen met de hand of machinaal voor een nog duurzamere en hardere olielaag.
- Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het 24-48 uur totdat de olie volledig is uitgehard. Gedurende deze periode is het noodzakelijk dat het terras niet aan water wordt blootgesteld.
- Controleer de uiteinden van de onderbalken en afgezaagde terrasplanken, die de neiging hebben om meer water op te nemen. Onderhoudt deze goed zodat binnendringen van water wordt geminimaliseerd. De sealer is bij MOSO verkrijgbaar als accessoire.
- Het is aan te raden om de terrasplanken zo veel mogelijk vrij van stof en vuil te houden (door regelmatig met een bezem te reinigen.
In-Lite HUB 50-100-150
Handleiding: SMART HUB 150
Handleiding: HUB-50
Mochten jullie vragen hebben over het onderhoud van het dak, stel deze dan door een mail te sturen naar serviceamsterdam@ginkelgroep.nl. Voor het onderhoud van het groen mag de mail naar onderhoudamsterdam@ginkelgroep.nl.
Wij wensen jullie vele mooie momenten op jullie nieuwe dakterras. Geniet!
Groeten,
Team service & onderhoud
Van Ginkel Amsterdam
Installatie Zonnedoek
Algemene richtlijnen ophangen zonnedoek
- Het zonnedoek hangt met de omgestikte naad naar beneden. Zo kan vuil niet ophopen in de naden.
- Hang het doek alleen op als je thuis bent. Bij langdurige afwezigheid adviseren wij het schaduwdoek weg te bergen. Berg het schaduwdoek dan op een droge plek op.
- Vanaf windkracht 4 kan de constructie beschadigen. Ons advies is het doek weg te halen als er niemand op het dak is.
Stap 1:
Het doek heeft over het algemeen twee vaste punten en twee span-punten. De vaste punten maakt u vast met de mee geleverde kettinkjes.
Stap 2:
Aan de spanzijde, knoop het touw vast aan de katrol. Rijg het touw van onder naar boven door het oog van het zonnedoek. Stop het touw boven in de katrol over het wieltje en breng het touw op spanning.
Stap 3:
Trek het touw onder de ‘kikker’ door en trek het zonnedoek strak. De kikker is de metalen haak op de paal. Gebruik de kikkersteek zoals hiernaast is afgebeeld.
Algemene richtlijnen verwijderen zonnedoek
- De doeken kunnen slecht tegen storm of sneeuw. Wij adviseren dan ook de doeken eind september/begin oktober binnen te halen.
- Berg ze altijd schoon en droog op.
Stap 1:
Reinig ze eerst met water en een beetje sop, alvorens ze op te bergen. De doeken kunnen NIET in de wasmachine.
Stap 2:
Laat de doeken goed drogen, alvorens ze op te bergen. Wanneer de doeken droog zijn, kunnen ze worden opgevouwen of –gerold.
Stap 3:
- Bij gebruik van spanhaken: draai de spanhaken los. Dit gaat gemakkelijk door bijv. een schroevendraaier in de spanhaak te steken en deze rond te draaien.
- Bij gebruik van de katrolset: verwijder de lijn van de kikker en koppel de katrol met karabijnhaak los van het vaste bevestigingsoog. De complete lijn met katrol en karabijnhaken kunt u als 1 stuk opbergen.
Stap 4:
Bewaar de bevestigingsmaterialen bij de zonnedoeken. Markeer of noteer welke hoek bij welk bevestigingsmateriaal hoort. Niet elke ketting is even lang, bijvoorbeeld.